Zakaj dojenčki jočejo

Jok je za dojenčke naraven in v zgodnji fazi razvoja edini način komunikacije, s katerim izražajo svoje potrebe, občutke in neugodje. Če ste prvič v vlogi starša, je lahko še posebej frustrirajoče razumeti razloge za jok. Vse skupaj se vam lahko zdi zapleteno in zmedeno, saj dojenčki ne komunicirajo na način, ki bi bil takoj razumljiv.

Sčasoma se boste naučili prepoznati različne vzorce in zvoke joka vašega dojenčka, kar vam bo pomagalo bolje razumeti, kaj potrebuje ali kaj ga moti. V nadaljevanju navajamo različne razloge, zaradi katerih dojenčki jokajo.

Lakota

Najpogostejši razlog za jok dojenčkov je lakota. Dojenčki hitro postanejo lačni, saj imajo majhne želodce in potrebujejo pogosta hranjenja. Jok zaradi lakote je običajno ritmičen, ponavljajoč se in pogosto kratek ter nizek. Znak lakote je lahko tudi, ko dojenček išče bradavico ali stekleničko in sesa prste.

Potreba po podiranju kupčka

Po hranjenju se pri dojenčkih pogosto nabere zrak v želodcu, kar povzroča nelagodje in jok. Pomembno je, da po hranjenju dojenčka podrgnete, da se zrak sprosti. Obstaja več tehnik podiranja kupčka, ki so lahko učinkovite.

Utrujenost

Dojenčki potrebujejo veliko spanja, a pogosto težko zaspijo. Utrujenost lahko povzroči jok, ki ga je včasih težko prepoznati. Pomembno je vzpostaviti reden urnik spanja in opazovati znake utrujenosti, kot so drgnjenje oči in razdražljivost.

Umazana plenica

Nekateri dojenčki so občutljivi na mokro ali umazano plenico, kar lahko vodi v nelagodje in jok. Redno preverjajte in menjajte plenice, da zagotovite svojemu dojenčku maksimalno udobje. Uporaba plenic z indikatorjem vlažnosti je lahko koristna, saj omogoča lažje prepoznavanje, kdaj je plenica mokra.

Težave s trebuščkom

Plini, kolike in druga prebavna nelagodja so pogosti vzroki za jok. Dojenčki lahko kažejo znake, kot so krčenje nog in upogibanje hrbta. Lahka masaža trebuha, “kolesarjenje” z nogami ali držanje dojenčka pokonci lahko pomaga pri lajšanju teh težav.

Prekomerna stimulacija

Dojenčki se občasno soočajo s prekomerno stimulacijo. To se lahko zgodi, ko so v naročju mnogih različnih ali nepoznanih ljudi, ali ko so postavljeni v nepoznano okolje. V takih primerih je dobro, da vzamete jokajočega dojenčka domov in ga umirite v znani in mirni okolici.

Potreba po pozornosti

Dojenčki pogosto jokajo zaradi osamljenosti oziroma pomanjkanja pozornosti, še posebej, če so navajeni, da jih pogosto pestujejo. Fizični stik in vaša prisotnost bosta pomagala pri pomiritvi.

Izraščanje zob

Izraščanje zob se lahko prične že pri štirih mesecih in takrat sta nelagodje ter bolečina neizogibna. Žvečenje zamrznjenih ali hladilnih obročkov, bombažnih rutk in masiranje dlesni lahko drastično olajšajo dojenčkovo nelagodje.

Opazovanje in razumevanje vašega dojenčka bo postalo lažje s prakso, zato se ne obremenjujte ob začetnih izzivih. Bodite potrpežljivi, ljubeči in pripravljeni na učenje ter se spomnite, da je vsak jok dojenčka priložnost za boljše razumevanje in izboljšanje skrbi zanj.

OPOZORILO: Informacije v članku so zgolj informativne narave in nikakor ne nadomeščajo strokovnih zdravstvenih nasvetov ali navodil za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja. Uporabniki se morajo glede vseh vprašanj v zvezi s svojim zdravjem obrniti na zanesljiv zdravstveni nasvet pri svojem osebnem zdravniku.

Povezani članki

PreMama Klub

V PreMama klubu skupaj ustvarjamo posebne trenutke na poti k materinstvu. Brezplačno članstvo prinaša osebno prilagojene vsebine, praktične nasvete in neskončno podporo skozi vsak korak nosečnosti in prvih trenutkov materinstva.

Izberi eno od spodnjih možnosti

©2024. Vse pravice pridržane.