Kako skrbeti za občutljivo kožo vašega novorojenčka

V prvih nekaj mesecih življenja novorojenčkova koža še razvija svojo zaščitno pregrado, kar jo postavlja v občutljivo in ranljivo stanje. Ker je tanjša, krhka in manj odporna proti bakterijam, dražilcem ter alergenom, njena nega zahteva posebno pozornost. Z vami delimo preproste in učinkovite nasvete za optimalno nego, ki bodo pomagali ohraniti kožo vašega novorojenčka zdravo.

Kopanje

Pri negi novorojenčka se izogibajte prekomernemu kopanju, saj pogosto kopanje, več kot trikrat na teden v prvem letu življenja, odstrani naravna olja, ki ščitijo občutljivo kožo dojenčka. To lahko pusti dojenčkovo kožo ranljivo in suho, kar lahko dodatno poslabša morebitne težave, kot je ekcem. Razen čiščenja predelov ust in plenic, ki se lahko izvajata vsakodnevno z vodo in nežnimi čistilnimi robčki, je čiščenje preostalih delov telesa priporočljivo opravljati zmerno.

Vlaženje

Po vsakem kopanju nežno posušite dojenčkovo kožo, posebno pozornost pa namenite gubam, kjer se vlaga rada zadržuje. Ker je koža novorojenčka pogosto suha, še posebej na obrazu, je ključnega pomena, da jo po kopanju vedno navlažite. Kremo nanesite tudi bolj pogosto, če opazite, da je koža vašega dojenčka vedno suha. Mastna konsistenca kreme je običajno bolj učinkovita pri ohranjanju vlažnosti kože v primerjavi s klasičnimi losjoni.

Izogibanje odišavljenim izdelkom

V prvih nekaj mesecih novorojenčkovega življenja se izogibajte uporabi pretirano odišavljenih izdelkov, saj lahko dražijo občutljivo kožo. Namesto tega izbirajte izdelke, ki ne vsebujejo dišav ali antibakterijskih sredstev.

Izbor detergentov za perilo

Prav tako se prepričajte, da uporabljate blage detergente za pranje oblačil vašega dojenčka, ki so brez dišav in barvil. Oblačila, posteljnino in odeje za dojenčka perite ločeno od družinskega perila. Izbirajte lahka, ohlapna oblačila iz bombaža, da se izognete neprijetnim trenjem in grobim tkaninam, ki lahko dražijo občutljivo kožo vašega dojenčka.

Zaščita pred soncem

Dojenčki, mlajši od šestih mesecev, naj bodo čim manj izpostavljeni neposredni sončni svetlobi. Ko pa so zunaj, uporabite lahka oblačila, klobuke in senčnike na vozičku kot zaščito pred škodljivimi UV-žarki. Izberite sončno kremo, primerno za dojenčke ali tiste z občutljivo kožo. Sončno kremo nanesite 15-20 minut pred izpostavitvijo soncu in jo ponovno nanesite vsaki dve uri.

Z ustrezno nego in izbiro izdelkov lahko poskrbite, da bo koža vašega novorojenčka zdrava in dobro zaščitena. Pomembno je, da se posvetite tej nežni koži, saj bo to koristilo vašemu dojenčku in prispevalo k njegovemu udobju in razvoju.

OPOZORILO: Informacije v članku so zgolj informativne narave in nikakor ne nadomeščajo strokovnih zdravstvenih nasvetov ali navodil za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja. Uporabniki se morajo glede vseh vprašanj v zvezi s svojim zdravjem obrniti na zanesljiv zdravstveni nasvet pri svojem osebnem zdravniku.   

Povezani članki

PreMama Klub

V PreMama klubu skupaj ustvarjamo posebne trenutke na poti k materinstvu. Brezplačno članstvo prinaša osebno prilagojene vsebine, praktične nasvete in neskončno podporo skozi vsak korak nosečnosti in prvih trenutkov materinstva.

Izberi eno od spodnjih možnosti

©2024. Vse pravice pridržane.