Hrana, ki se ji je priporočljivo izogibati med nosečnostjo

Nosečnost prinaša številne spremembe v življenju bodoče mamice, med katerimi je ena pomembnejših tudi prehrana. Medtem ko je večina hrane popolnoma zdrave med nosečnostjo, pa obstajajo izjeme, katerim se je zaradi potencialnih zdravstvenih tveganj priporočljivo izogniti.

Kaj odsvetujejo strokovnjaki?

Številni specialisti bodo svetovali izogibanje ribam z visoko vsebnostjo živega srebra, saj lahko njegovo kopičenje v telesu negativno vpliva na živčni sistem, imunski sistem in ledvice. Ta element lahko prav tako povzroči resne razvojne težave pri otrocih. Med ribe z visoko vsebnostjo živega srebra sodijo mečarice, tuna, morski pes, kraljevska lokarda, graditeljica, ščuka in jezerska postrv. Poleg tega so surovo ali neustrezno kuhano meso in ribe viri bakterij, kot sta salmonela in listerija, in virusov, kot so norovirusi. Te okužbe so še posebej nevarne med nosečnostjo, saj lahko prehajajo skozi posteljico in ogrožajo otroka, povečujejo tveganje za prezgodnji porod, izgubo nosečnosti ali mrtvorojenost.

Surova jajca so prav tako tvegana, saj lahko vsebujejo bakterijo salmonela, ki povzroča simptome kot so vročina, slabost in driska. Surova jajca so pogosta sestavina v vsakdanjih jedeh, kot sta tiramisu in majoneza, zato previdnost ni odveč.

Meso notranjih organov, čeprav bogato z vitalnimi hranili, lahko v prevelikih količinah povzroči prevelik vnos vitamina A, kar je še posebej tvegano v prvem trimesečju nosečnosti in lahko privede do prirojenih okvar in izgube nosečnosti.

Nepasterizirani mlečni izdelki lahko vsebujejo bakterijo listerija, ki lahko v prvem tromesečju vodi tudi v splav. Vedno je pomembno preveriti etikete in se prepričati, da so mlečni izdelki pasterizirani.

Prav tako je potrebno ravnati previdno z visoko predelano hrano, ki je pogosto nizka v hranilih, a visoka v kalorijah, sladkorju in dodanih maščobah. Med nosečnostjo je potrebno ustrezno ravnovesje hranil, kot so beljakovine, folati, holin (B4) in železo. Prekomerno uživanje predelane hrane lahko poveča tveganje za zaplete pri porodu in otroško debelost.

Spremembe v prehrani so zgolj začasne

Ne glede na to da se je priporočljivo odpovedati priljubljeni sladici, kot je tiramisu ali pa morski specialiteti, vedite, da so prehranske prilagoditve začasne – prišel bo čas, ko boste lahko ponovno uživali v vseh svojih najljubših jedeh. Do takrat pa uživajte v tem posebnem času, odkrivajte nove, zdrave recepte in se veselite vseh čudovitih trenutkov, ki vas čakajo skupaj z vašim novim družinskim članom.

OPOZORILO: Informacije v članku so zgolj informativne narave in nikakor ne nadomeščajo strokovnih zdravstvenih nasvetov ali navodil za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja. Uporabniki se morajo glede vseh vprašanj v zvezi s svojim zdravjem obrniti na zanesljiv zdravstveni nasvet pri svojem osebnem zdravniku. 

Povezani članki

PreMama Klub

V PreMama klubu skupaj ustvarjamo posebne trenutke na poti k materinstvu. Brezplačno članstvo prinaša osebno prilagojene vsebine, praktične nasvete in neskončno podporo skozi vsak korak nosečnosti in prvih trenutkov materinstva.

Izberi eno od spodnjih možnosti

©2024. Vse pravice pridržane.