Folna kislina – Čudežni vitamin za bodoče mamice 

Folna kislina, znana tudi kot vitamin B9, ima pomembno in večplastno vlogo v telesu, še posebej pri ženskah, ki načrtujejo nosečnost. Ta vodotopen vitamin je bistven za biokemične procese, predvsem za celično delitev in rast, kar je nujno za zdrav razvoj ploda. V zgodnjih fazah nosečnosti folna kislina prispeva k oblikovanju nevralne cevi ploda, iz katere nastajajo možgani in hrbtenjača. Poleg tega folna kislina igra vitalno vlogo v sintezi DNA, kar je ključno v času hitre rasti in celične delitve med nosečnostjo. Prav tako prispeva k tvorbi rdečih krvničk in podpira proces celjenja celic, kar je bistveno za zdravje tako matere kot razvijajočega se otroka. 

Njeno pomanjkanje v tem občutljivem obdobju lahko vodi do resnih nevralnih cevnih napak, kot je spina bifida, ki se lahko razvijejo še preden ženska ugotovi, da je noseča. Zato je ključnega pomena, da ženske, ki načrtujejo zanositev, v svoje telo vnašajo ustrezno količino folne kisline, kar zagotavlja optimalne pogoje za zdravje in pravilen razvoj ploda.  

Kdaj začeti z jemanjem folne kisline? 

Za optimalen učinek je priporočljivo, da pričnete z jemanjem folne kisline vsaj tri mesece pred načrtovano zanositvijo. To obdobje omogoča, da se folna kislina ustrezno nakopiči v vašem telesu in zagotavlja največjo možno zaščito za vašega bodočega otroka. Zavedati pa se je treba, da je možnost zanositve že v prvem mesecu poskusov, zato je pripravljenost ključna. 

Viri folne kisline:  

Folna kislina je sintetična oblika folata, ki ga v naravi najdemo v nekaterih živilih, med drugim v:   

Nutritious products containing vitamin B9 (acidum folicum) and dietary fiber, natural sources of minerals, healthy nutrition concept.

Ker običajna prehrana pogosto ne zagotavlja zadostnih potrebnih količini folata, ga je potrebno dodajati v obliki folne kisline, še posebej pred in med nosečnostjo, ko se potrebe povečajo.  

Koristni učinek se doseže z dopolnjevanjem prehrane žensk v rodni dobi s 400 μg folne kisline dnevno vsaj en mesec pred in do tri mesece po zanositvi. 

V tem kontekstu postane uporaba prehranskega dopolnila PreMama Duo, še posebej pomembna. PreMama Duo je celovit multivitaminski in multimineralni izdelek, ki vključuje omega-3 maščobni kislini DHA in EPA. Ta izdelek je skrbno zasnovan za podporo ženskam v rodnem obdobju, saj zagotavlja 11 vitaminov in 9 mineralov, vključno s ključno folno kislino. 

Take a medicine health care and people concept / woman holding pill capsule supplementary food and taking with water glass in hand

V določenih primerih pa so potrebni višji odmerki folne kisline. Višji dnevni odmerek je priporočljiv, če ima eden izmed bioloških staršev nevralno cevno napako, če je ženska že imela nosečnost, ki je bila prizadeta zaradi napako nevralne cevi ali če je v družini zgodovina takšnih napak. Višji odmerek je priporočen tudi v primeru sladkorne bolezni, jemanja antiepileptičnih zdravil, antiretrovirusnih zdravil za HIV, pri anemiji srpastih celic ali talasemiji ter pri indeksu telesne mase (BMI) nad 30. V teh primerih vam lahko zdravnik predpiše višji odmerek folne kisline. 

Folna kislina je več kot le dodatek – je ključna sestavina za zdravje in dobro počutje bodoče matere in njenega otroka. Z zagotavljanjem ustrezne ravni tega vitamina pred in med zgodnjo nosečnostjo ne samo izboljšate možnosti za zdrav razvoj vašega otroka, temveč tudi postavite trdne temelje za njegovo celostno zdravje v prihodnosti. Zato je pomembno, da se zavedate pomena ustrezne količine ter se posvetujete z zdravstvenim osebjem, da zagotovite zdrav potek nosečnosti.  

OPOZORILO: Informacije v članku so zgolj informativne narave in nikakor ne nadomeščajo strokovnih zdravstvenih nasvetov ali navodil za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja. Uporabniki se morajo glede vseh vprašanj v zvezi s svojim zdravjem obrniti na zanesljiv zdravstveni nasvet pri svojem osebnem zdravniku. 

Povezani članki

PreMama Klub

V PreMama klubu skupaj ustvarjamo posebne trenutke na poti k materinstvu. Brezplačno članstvo prinaša osebno prilagojene vsebine, praktične nasvete in neskončno podporo skozi vsak korak nosečnosti in prvih trenutkov materinstva.

Izberi eno od spodnjih možnosti

©2024. Vse pravice pridržane.