9 zanimivih sprememb v ženskem telesu med nosečnostjo

Nosečnost je eno izmed najbolj čudovitih in hkrati skrivnostnih obdobij v življenju ženske. Čas, ko se v telesu dogajajo neverjetne spremembe, nekatere od njih pa so lahko prav zanimive in presenetljive. V nadaljevanju bomo razkrili nekaj fascinantnih dejstev, ki spremljajo nosečnost in vas utegnejo presenetiti. 

Izostren vonj

Eden izmed najbolj opaznih znakov nosečnosti je povečana občutljivost za vonje, znana kot hipersomnija in je najpogosteje prisotna v prvem trimesečju.  To je posledica povečane ravni hormona hCG, ki je značilen za nosečnost. Posledično lahko vonjave, ki so vam bile predhodno morda celo prijetne, postanejo premočne ali neprijetne.  

Spremembe v poraščenosti 

Nosečnost lahko prinese tudi spremembe v rasti in gostoti las. Povečana raven estrogena povzroči, da lasje dlje ostanejo v fazi rasti, zaradi česar so gostejši in bolj polni. Vendar pa lahko estrogen povzroči tudi poraščenost na neželenih mestih, kot so obraz, trebuh in bradavice. Na srečo so te spremembe običajno začasne in izginejo po nosečnosti. 

Povečan volumen krvi

Da bi telo zagotovilo potrebe rastočega ploda po krvi s kisikom, se lahko med nosečnostjo volumen krvi poveča tudi do 50 %. Poveča se tudi pretok krvi v organe, kot sta koža in ledvice. 

Srce med nosečnostjo zraste

Ker se med nosečnostjo poveča volumen krvi, mora srce trdo delati, da prečrpa ves dodatni volumen. Srce se tako fizično poveča, da lahko obvlada povečan pretok krvi.  

Povečana produkcija estrogena

Med nosečnostjo se močno poveča proizvodnja estrogena. Ob koncu nosečnosti lahko nosečnica v enem dnevu proizvede več estrogena, kot ga ne-noseča ženska proizvede v treh letih. 

Spremembe v velikosti prsti

Med nosečnostjo se lahko prsi povečajo tudi za dve do tri košarice. Ta sprememba je posledica povečanja ravni hormonov in priprave prsi na dojenje. Hormona, kot sta estrogen in progesteron, močno vplivata na tkivo prsi, prav tako pa tudi prolaktin, ki spodbuja rast prsi in proizvodnjo mleka. 

Intenzivnejši orgazmi

Zaradi povečanega pretoka krvi med nosečnostjo so spolni organi bolj občutljivi, kar lahko vodi do intenzivnejših orgazmov. Povečana občutljivost skupaj s hormonskimi spremembami in povečanim libidom lahko naredi spolne odnose med nosečnostjo še bolj prijetne. 

Spremembe v zaznavanju okusov

Tudi okusne brbončice se med nosečnostjo lahko spremenijo. Močni okusi, kot na primer česen in določene začimbe, lahko prehajajo skozi popkovnico in plodovnico, zaradi česar lahko vaš otrok dejansko okusi hrano, ki jo jeste. 

Laktacija ob joku dojenčka

Presenetljivo dejstvo je, da lahko nosečnice začnejo proizvajati mleko, ko slišijo jok dojenčka – tudi če to ni njihov otrok. To je naravni odziv telesa na dojenčkove potrebe.  

Pa naj kdo reče, da žensko telo ni zmožno resničnih čudežev. 

OPOZORILO: Informacije v članku so zgolj informativne narave in nikakor ne nadomeščajo strokovnih zdravstvenih nasvetov ali navodil za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja. Uporabniki se morajo glede vseh vprašanj v zvezi s svojim zdravjem obrniti na zanesljiv zdravstveni nasvet pri svojem osebnem zdravniku.  

Povezani članki

PreMama Klub

V PreMama klubu skupaj ustvarjamo posebne trenutke na poti k materinstvu. Brezplačno članstvo prinaša osebno prilagojene vsebine, praktične nasvete in neskončno podporo skozi vsak korak nosečnosti in prvih trenutkov materinstva.

Izberi eno od spodnjih možnosti

©2024. Vse pravice pridržane.