Zmanjšanje tveganja za nastanek strij med nosečnostjo

Strije so pogost in nadležen pojav, ki doleti več kot polovico žensk med nosečnostjo. Čeprav so strije povsem naraven in v določenih primerih neizogiben del nosečnosti, so zaradi številnih družbenih predsodkov o njihovi estetskosti vzrok za padec samozavesti in čustvene stiske pri nosečih ženskah.

Strije so vidne kot progaste linije ali pasovi, ki se pojavijo na koži. Nekatere bodoče mamice bodo strije opazile že v drugem trimesečju, druge pa morda šele v zadnjih tednih nosečnosti. Seveda nekatere ženske strij sploh ne doživijo. Mesta, kot so trebuh, prsi, zadnjica in stegna, so pogosto območja, kjer se strije najpogosteje pojavijo zaradi raztezanja kože, ki se prilagaja spreminjajoči se obliki telesa.

Vzrok za nastanek strij med nosečnostjo

Proces nastanka strij med nosečnostjo je posledica kombinacije kožnega raztezanja ter hormonskih sprememb, ki se pojavljajo v telesu skozi to obdobje. Povečanje ravni kortizola, ki je posledica aktivnosti nadledvičnih žlez med nosečnostjo, lahko oslabi elastična vlakna v koži. To skupaj s sočasnim raztezanjem kože zaradi rastočega telesa in povečanja telesne teže vodi do pojava strij. Poleg teh fizioloških dejavnikov tudi genetika igra pomembno vlogo pri predispoziciji za razvoj strij. Nekatere ženske so zaradi svoje genetske zasnove bolj nagnjene k njihovemu nastanku, ne glede na preventivne ukrepe, ki jih morda sprejmejo.

Kako zmanjšati tveganje za nastanek strij

Čeprav se pogosto zdi, da so strije neizogiben del nosečnosti, obstajajo različne strategije, ki lahko pomagajo zmanjšati verjetnost njihovega nastanka ali ublažiti njihov videz. Zelo pomembno je, da se ukrepi za preprečevanje strij začnejo že pred začetkom vidnega širjenja trebuha in se dosledno nadaljujejo skozi celotno obdobje nosečnosti. 

Kljub temu, da so strije naravni spremljevalec nosečnosti in simbolizirajo vse, kar vaše telo prestane v tem obdobju, je pomirjujoče vedeti, da niso trajni pečat na vašem telesu. Sčasoma bodo zbledele in postale manj opazne, čeprav v celoti ne bodo izginile. Strije, skupaj z drugimi manjšimi in včasih motečimi spremembami, so zgolj zunanji znaki neverjetnega procesa, ki se dogaja v vašem telesu – nastajanja novega življenja.

OPOZORILO: Informacije v članku so zgolj informativne narave in nikakor ne nadomeščajo strokovnih zdravstvenih nasvetov ali navodil za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja. Uporabniki se morajo glede vseh vprašanj v zvezi s svojim zdravjem obrniti na zanesljiv zdravstveni nasvet pri svojem osebnem zdravniku.   

Povezani članki

PreMama Klub

V PreMama klubu skupaj ustvarjamo posebne trenutke na poti k materinstvu. Brezplačno članstvo prinaša osebno prilagojene vsebine, praktične nasvete in neskončno podporo skozi vsak korak nosečnosti in prvih trenutkov materinstva.

Izberi eno od spodnjih možnosti

©2024. Vse pravice pridržane.