Različne metode uvajanja goste hrane

Uvajanje goste hrane je pomemben mejnik v dojenčkovem razvoju. Čeprav je razvojna časovnica vsakega otroka drugačna, za splošno priporočilo velja, da se z uvajanjem goste hrane prične med četrtim in šestim mesecem njegove starosti.

Ali je vaš dojenček pripravljen na gosto hrano?

Nekateri jasni znaki, ki kažejo na otrokovo pripravljenost na gosto hrano, vključujejo sposobnost samostojnega sedenja z obvladovanjem glave in vratu, kar je pomembno za varno zaužitje hrane. Otrokova naravna tendenca, da si predmete, vključno z majhnimi kosi hrane prinaša k ustom, je prav tako pomemben znak, da je pripravljen. Opazite lahko, da otrok ob ponudbi hrane odpre usta in jo pogoltne, namesto da bi jo izpljunil nazaj. Ko opazite, da vaš otrok hrano premika z jezikom od sprednjega dela ust do zadnjega, da bi jo pogoltnil, je to dodaten znak, da mu lahko ponudite gosto hrano.  

Uvajanje goste hrane pri dojenčkih se lahko začne z različnima pristopoma, kot sta priprava kašic ali metoda, pri kateri dojenček samostojno uživa trdo hrano. Oba načina nudita svoje prednosti, zato je ključno, da izberete tistega, ki se najbolje prilega potrebam vašega otroka in vašemu načinu življenja.

Kašice

Začetek z gladkimi ali pretlačenimi kašicami je popolnoma primerna metoda za uvajanje goste hrane. Kašice so še posebej primerne za dojenčke, ki še ne kažejo želje po samostojnem hranjenju ali za starše, ki želijo postopoma preiti na trše teksture. Ta metoda omogoča staršem, da se postopoma navadijo na proces hranjenja, hkrati pa zmanjšuje strah pred davljenjem.

Začetno obdobje izključno gladkih kašic je kratko, običajno od nekaj dni do nekaj tednov. Pomembno je, da otroci postopoma prehajajo na kašice z več teksture in pričnejo z vključevanjem različnih vrst hrane, vključno s tršimi grižljaji, najpozneje do devetega meseca starosti.

Metoda BLW

Metoda BLW (ang. ‘baby-led weaning’) postaja vse bolj priljubljena izbira med starši in pomeni, da dojenčku ponujamo trdo hrano, ki jo lahko sam drži v rokah in se tudi sam hrani.

Ta metoda je primerna za dojenčke, ki kažejo večjo samostojnost in željo po samostojnem hranjenju. BLW hitreje spodbuja razvoj oralno-motoričnih veščin in je prav tako varna kot uvajanje s pireji, če so starši ustrezno izobraženi o varni pripravi in prilagajanju hrane.

Za uvajanje goste hrane po metodi BLW so primerni različni tipi hrane:

Izbira ustrezne metode

Izbira metode uvajanja goste hrane je odvisna od dojenčka in življenjskega sloga staršev. Tradicionalno uvajanje z žličko omogoča večji nadzor nad količino in vrsto zaužite hrane, kar je koristno pri zagotavljanju uravnotežene prehrane. Po drugi strani pa metoda BLW spodbuja samostojnost in razvoj motoričnih sposobnosti, saj dojenčki raziskujejo različne teksture in okuse. Ta metoda lahko zmanjša tveganje za razvoj izbirčnosti, saj so dojenčki izpostavljeni širšemu spektru okusov in tekstur.

Pomembno je, da ne glede na izbrano metodo starši sledijo otrokovemu razvoju prehranjevalnih veščin in mu omogočajo postopno napredovanje. Do devetega meseca starosti bi morali otroci, ne glede na uvajalno metodo, dosegati podobno stopnjo razvoja prehranjevalnih sposobnosti.

OPOZORILO: Informacije v članku so zgolj informativne narave in nikakor ne nadomeščajo strokovnih zdravstvenih nasvetov ali navodil za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja. Uporabniki se morajo glede vseh vprašanj v zvezi s svojim zdravjem obrniti na zanesljiv zdravstveni nasvet pri svojem osebnem zdravniku.   

Povezani članki

PreMama Klub

V PreMama klubu skupaj ustvarjamo posebne trenutke na poti k materinstvu. Brezplačno članstvo prinaša osebno prilagojene vsebine, praktične nasvete in neskončno podporo skozi vsak korak nosečnosti in prvih trenutkov materinstva.

Izberi eno od spodnjih možnosti

©2024. Vse pravice pridržane.