Obvladovanje jutranje slabosti

Jutranja slabost je ena izmed najpogostejših neprijetnosti v prvem trimesečju nosečnosti in se pojavi pri približno 70 % nosečih žensk. Točen vzrok jutranje slabosti ni znan, vendar strokovnjaki verjamejo, da je povezan s hormonskimi spremembami ali z nizkim nivojem sladkorja v krvi v zgodnji nosečnosti. Določena živila ali vonji, utrujenost in drugi sprožilci lahko prav tako poslabšajo simptome.

Jutranja slabost je pri večini žensk najhujša med 8. in 10. tednom nosečnosti in se običajno izboljša ali izgine okoli 13. tedna nosečnosti (konec prvega trimesečja). Vendar pa se pri nekaterih ženskah simptomi ohranijo tudi v začetku drugega trimesečja (od 14. do 27. tedna nosečnosti). V redkih primerih se jutranja slabost obdrži do konca nosečnosti.

Vzroki za jutranjo slabost

Ko govorimo o vzrokih za jutranjo slabost, se srečamo s širokim spektrom možnih dejavnikov. Hormonske spremembe so najpogosteje omenjene; povečana raven nosečniških hormonov, kot je humani hCG (humani horionski gonadotropin – hormon, ki nastaja v placenti med nosečnostjo) ali estrogen, lahko izzove občutek slabosti. Prav tako lahko pri jutranji slabosti  svojo vlogo igrajo nihanje krvnega tlaka in spremembe v metabolizmu, še posebej v obdelavi ogljikovih hidratov.

Zanimivo je, da se jutranja slabost pogosto povezuje z večplodnimi nosečnostmi, kot so dvojčki ali trojčki, kjer je raven hormonov pogosto višja. Prav tako lahko izpostavljenost stresu, pomanjkanje spanja ali določene prehranjevalne navade povečajo občutljivost na slabost.

Številne raziskave nakazujejo, da lahko genetska nagnjenost in predhodne izkušnje z migreno ali potovalno slabostjo vplivajo na intenzivnost in pogostost simptomov jutranje slabosti. Stanje lahko poslabšajo tudi psihološki dejavniki, kot so anksioznost in depresija, ki lahko vplivajo na dojemanje in obvladovanje slabosti.

Kljub temu da je lahko vsaka izkušnja z jutranjo slabostjo edinstvena, obstajajo splošni nasveti, ki lahko pomagajo ublažiti njene simptome in izboljšati počutje.

Kako se spopasti z jutranjo slabostjo?

Za ublažitev jutranje slabosti lahko preizkusite nekaj osnovnih prehranskih in življenjskih sprememb:

V primeru, da domači ukrepi ne pomagajo in se simptomi slabosti nadaljujejo ali poslabšajo, je nujno posvetovanje z zdravnikom. V hujših primerih, ko pride do dehidracije ali izgube teže, je lahko potrebna medicinska pomoč ali celo hospitalizacija.

V kolikor se soočate tako z blažjo kot s hujšo obliko jutranje slabosti je spodbudno zavedanje, da se jutranja slabost običajno izboljša s koncem prvega trimesečja. Ta težava je začasna in jo mnoge ženske uspešno obvladajo s prilagoditvijo dnevne rutine in prehrane. Vseeno pa je ključnega pomena, da prisluhnete svojemu telesu in ob težavah poiščete strokovno pomoč.

OPOZORILO: Informacije v članku so zgolj informativne narave in nikakor ne nadomeščajo strokovnih zdravstvenih nasvetov ali navodil za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja. Uporabniki se morajo glede vseh vprašanj v zvezi s svojim zdravjem obrniti na zanesljiv zdravstveni nasvet pri svojem osebnem zdravniku.  

Povezani članki

PreMama Klub

V PreMama klubu skupaj ustvarjamo posebne trenutke na poti k materinstvu. Brezplačno članstvo prinaša osebno prilagojene vsebine, praktične nasvete in neskončno podporo skozi vsak korak nosečnosti in prvih trenutkov materinstva.

Izberi eno od spodnjih možnosti

©2024. Vse pravice pridržane.