Izpadanje las po porodu

Izpadanje las po porodu je pogosta in povsem normalna izkušnja, ki je posledica hormonskih sprememb v telesu. Čeprav je začasno izpadanje las lahko zaskrbljujoče, je pomembno vedeti, da gre le za prehodno obdobje. S pravilno nego in prehrano lahko ublažite učinke in spodbudite hitrejše okrevanje.

Cikli rasti las

Rast las je nenehen proces, ki zajema tri faze. Prva faza je faza rasti, imenovana tudi anagenska faza, ko se lasje aktivno daljšajo. Ta faza traja od dve do štiri leta. Pričakujete lahko, da je v tej fazi v vsakem trenutku od 85 do 90 % vaših las. Druga faza se imenuje katagenska ali prehodna faza, v kateri se rast las upočasni in lasni mešiček postane manjši. Tretja faza je telogenska faza ali faza mirovanja, ko lasje ne rastejo več. Lasje v tej fazi ostanejo od dva do štiri mesece. Po fazi mirovanja posamezni prameni las sčasoma izpadejo. Med normalnim ciklom rasti las vsak dan naravno izpade približno 100 las.

Hormonske spremembe med nosečnostjo

Med nosečnostjo se telo spremeni kot odziv na nove ravni hormonov, ki so potrebni za razvoj otroka. Novo ravnovesje hormonov, zlasti povečana količina estrogena, spremeni cikel rasti las. Kot posledica lasje med nosečnostjo dlje časa ostanejo v fazi rasti, namesto da bi prešli v fazo mirovanja. To pomeni, da na dnevni ravni izgubimo manj las, kar prispeva k gostejšemu in polnejšemu videzu lasišča.

Ali je izpadanje las po porodu trajno in kako ga obvladati?

Po rojstvu otroka se raven hormonov vrne na raven pred nosečnostjo, kar povzroči, da več las hkrati preide v fazo mirovanja in nato izpade. Čeprav lahko izgubite do 300 las na dan, je to le začasen pojav. Vaši lasje bi morali znova pridobiti svojo polnost v roku enega leta po porodu.

Z vami delimo nekaj nasvetov za obvladovanje izpadanja las.

Če pa opazite, da izpadanje las traja dlje kot eno leto ali če se pojavijo plešasti madeži, se posvetujte z zdravnikom, saj bi lahko šlo za drugo zdravstveno težavo.

Razumevanje, da je izpadanje las po porodu le začasno in del naravnega procesa okrevanja, vam lahko pomaga pri soočanju s to spremembo. Predvsem pa je pomembno, da skrbite zase in si vzamete čas za svoje dobro počutje, medtem ko se vaše telo počasi vrača v “normalno” stanje po nosečnosti.

OPOZORILO: Informacije v članku so zgolj informativne narave in nikakor ne nadomeščajo strokovnih zdravstvenih nasvetov ali navodil za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja. Uporabniki se morajo glede vseh vprašanj v zvezi s svojim zdravjem obrniti na zanesljiv zdravstveni nasvet pri svojem osebnem zdravniku.  

Povezani članki

PreMama Klub

V PreMama klubu skupaj ustvarjamo posebne trenutke na poti k materinstvu. Brezplačno članstvo prinaša osebno prilagojene vsebine, praktične nasvete in neskončno podporo skozi vsak korak nosečnosti in prvih trenutkov materinstva.

Izberi eno od spodnjih možnosti

©2024. Vse pravice pridržane.