Ali je stik z mačko med nosečnostjo varen?

Številnim mačjim lastnicam se v obdobju nosečnosti poraja vprašanje o varnosti stika z njihovimi ljubljenčki. Skrb izvira iz možnosti prenosa toksoplazmoze, redke parazitske bolezni, iz mačke na nosečnico, kar lahko za nosečnico in otroka predstavlja ogromno tveganje.  

Kaj je toksoplazmoza in kako se prenaša?

Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit Toxoplasma gondii. Ta parazit se na ljudi pogosto prenaša preko mačk, ki se okužijo na prostem z lovljenjem glodavcev, ptic ali drugih majhnih živali. Parazit se nato izloči z iztrebki mačke, kar ustvarja potencialno tveganje za ljudi, zlasti ob stiku z nečistim mačjim straniščem. Toksoplazmoza je zlasti nevarna, če se z njo nosečnica okuži prvič med nosečnostjo. V tem primeru obstaja možnost spontanega splava ali prenosa okužbe na nerojenega otroka, kar lahko vodi do resnih zdravstvenih težav.

Simptomi toksoplazmoze so pogosto neprepoznavni ali zelo blagi, zaradi česar je lahko ženska tudi nevede okužena. Večina okuženih novorojenčkov se rodi brez vidnih simptomov, vendar se resne težave, kot so okvara vida ali kognitivne motnje, lahko razvijejo kasneje v življenju.

Pomembno je poudariti, da se toksoplazmoza lahko prenese ne samo preko stika z mačjimi iztrebki, ampak tudi preko uživanja neoprane zelenjave ali neustrezno termično obdelanega mesa. Zato je za zmanjšanje tveganja za okužbo med nosečnostjo pomembno upoštevati ustrezne previdnostne ukrepe, kot so temeljito umivanje zelenjave in ustreznega kuhanja mesa.

Kako varno sobivati z mačkami med nosečnostjo?

Prva in najpomembnejša stvar je razumevanje, da je z mačko povsem mogoče varno sobivati v obdobju nosečnosti. Če imate domačo mačko, ki ne izhaja iz hiše in se prehranjuje z industrijsko pripravljeno hrano, je tveganje za okužbo zelo nizko. Kljub temu je priporočljivo upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov.

Čiščenje mačjega stranišča lahko predstavlja potencialno tveganje za prenos toksoplazmoze, zato je idealno, če to opravilo prevzame nekdo drug. V primeru, da to ni mogoče, je priporočljivo uporabljati rokavice in si po čiščenju temeljito umiti roke.

Pri hranjenju mačk je smiselno izbrati industrijsko pripravljeno hrano in se izogibati surovemu mesu, saj to zmanjšuje možnost okužbe mačke.

Dodaten preventivni ukrep je zadrževanje mačk znotraj bivalnih prostorov, da se prepreči stik z zunanjimi viri okužbe.

Nosečnost torej ne pomeni, da morate svojo mačko oddati ali ji preprečiti dostop do doma. Z upoštevanjem osnovnih previdnostnih ukrepov lahko še naprej uživate v družbi svojega kosmatinca, medtem ko skrbite za varnost sebe in svojega nerojenega otroka.

OPOZORILO: Informacije v članku so zgolj informativne narave in nikakor ne nadomeščajo strokovnih zdravstvenih nasvetov ali navodil za zdravljenje katerega koli zdravstvenega stanja. Uporabniki se morajo glede vseh vprašanj v zvezi s svojim zdravjem obrniti na zanesljiv zdravstveni nasvet pri svojem osebnem zdravniku. 

Povezani članki

PreMama Klub

V PreMama klubu skupaj ustvarjamo posebne trenutke na poti k materinstvu. Brezplačno članstvo prinaša osebno prilagojene vsebine, praktične nasvete in neskončno podporo skozi vsak korak nosečnosti in prvih trenutkov materinstva.

Izberi eno od spodnjih možnosti

©2024. Vse pravice pridržane.